Essentielle facts om investeringer

Er du relativt ny inden for investering? Så læs nogle af mine erfaringer, som jeg synes alle bør vide, når de går i gang:

Alle bliver ramt ved et aktiekrak eller under en recession. Det er meget svært at gemme sig, og det er endnu sværere at vide hvornår kriserne rammer. Du vil se ufatteligt mange eksperter, der siger “nu kommer krisen” i årevis, hvor aktierne buldrer derudaf, hvor det ville have været bedre at være i markedet.

Fjern din gæld før du investerer. I hvert fald, hvis det er dyr forbrugsgæld. Studielån har så lav rente at nogle spekulerer i at tage et studielån og investere pengene i aktier, hvilket i nogle tilfælde kan være okay. Men hvad nu hvis en recession rammer og aktiemarkedet falder, og du mister dit arbejde? Så er selv et lån med lave renter ødelæggende for dine fremtidsplaner.

Læg et budget. Start simpelt, for du kan altid bygge på. Åbn et Google Sheet, og skriv alle dine faste udgifter og indtægter ind. Hvis du har sat betalingsservice op, kan du finde alle dine faste udgifter på et helt år i brevene fra banken i din eboks. Opret en konto til at parkere de penge, som du ikke må bruge og lave faste månedlige overførsler, så du ikke skal tænke på noget.

Få dig ejerbolig hvis renterne er lave, som de har været i mange år. Få det så hurtigt som du har økonomi til det, for der er i langt de fleste tilfælde enorme gevinster at hente, hvis det er omkring en storby. Selv for lånte penge er afkastet langt højere end renterne – og det er skattefrit imodsætning til aktier. Men undgå selvfølgelig yderområder, hvor folk flytter væk fra. Se bort fra rådet, hvis du har en veldefineret plan for fx FIRE om at bo billigt til leje og investere en masse i aktier.

Kom i gang med aktier og køb lige hvad du har lyst til for nogle penge, som du kan tåle at miste til at starte med. Det er sjovest, og du lærer lynhurtigt en hel masse – især hvis du taber penge.

Forvent at du taber nogle af dine penge i starten. Det betaler sig i længden alligevel, og det er helt normalt for de fleste investorer.

Følelser: Den viden du får om investering og kontrol af dine følelser ved store prisudsving i dine investeringer er uvurderlig, og skal fremover være med til at bestemme din risikotolerance.

Finansielle rådgivere fra fx banker og pensionsselskaber plejer deres egne interesser før dine, når de rådgiver dig om investering. Her vil du blandt andet ofte opleve at de anbefaler dig at investere i deres aktivt forvaltede fonde, som er dyrere i omkostninger, hvilket kan blive til virkeligt mange penge du går glip af, hvis du investerer månedligt over mange år.

Passivt forvaltede fonde eller ETF’er vil i de fleste tilfælde være at foretrække for privatinvestorer, da det er veldokumenteret, at afkastet efter omkostninger generelt er højere på lang sigt.

Diversificering nedsætter din risiko for tab. Både inden for aktivklasser (aktier, obligationer osv.) geografi, brancher, typer af selskaber osv. – Selv hvis det er 1000 risikable men vidt forskellige og ikke-korrellerede investeringer, selvom det ikke er optimalt.

Korrelation: Vær bevidst om dine investeringer er korrelerede. Fx kan du som regel forvente at kryptovaluta falder og stiger med aktiemarkedet. Obligationer og guld er fx ikke korrelerede med aktiemarkedet.

Risikojustering: Hvis man blander lidt af hvert i porteføljen kan man risikojustere sin portefølje. Hvor stor en risiko du kan tåle, afhænger især af din alder – med mindre du har dyr gæld, som man altid bør betale af først med mindre renterne er meget lave og dine månedlige ydelser tillige.

Risiko i forhold til alder: Som ung, kan man generelt tåle en ret høj risiko i sin portefølje. Det vil fx sige, at det er okay kun at have aktier i sin portefølje som 20-årig. Her mener jeg også det er helt ok kun at have kryptovaluta, selvom andre sikkert vil være uenige. – Nærmer du dig din pension, bør du nedsætte din risiko markant – og primært gå efter obligationer – eller alternativt guld, da obligationer er en dårlig investering i disse år.

Professionelle investeringsrådgivere plejer kun at være i stand til at holde tilstrækkeligt godt øje med fem(!) virksomheder, til at de kan træffe investeringsbeslutninger om dem. – Så overvej lige om du kan overskue at holde øje med 30 aktier og kan opnå et bedre afkast end et verdensindeks.

Gå kun efter enkeltaktier eller lignende hvis du har en særlig viden, som du er overbevist om at markedet undervurderer / ikke kender til endnu.

Pensions-tip: Hvis du er ung og har en pensionsordning via dit arbejde, så overvej at vælge høj risiko (dvs. 100% aktier), og se om pensionsselskabet har et passivt forvaltet verdensindeks. Det har de fleste. Når du bliver ældre kan du så kigge på at nedjustere risikoen i pensionen med fx obligationer.

Dollar cost average (DCA), hvor du investerer for et fast beløb hver måned uanset hvad prisen er – fx i verdensindekset eller S&P500 – har vist sig at være en af de bedste måder at investere i aktiemarkedet på.